Mojito

Aktualności

Mojito

MOJITO

Największym naszym atutem na weselach oraz imprezach jest Mojito, wydajemy ten drink w bardzo dużych ilościach .

Naszą tajemnicą jest dobór odpowiedniej ilości i jakości mięty którą  stosujemy w drinkach  od kwietnia do listopada

4 rodzaje mięty oraz limonki,  które uzupełniają się aromatem i smakiem -są bardzo ważnym czynnikiem  który pozwoliły nam stworzyć zadawalające  Mojito
Moją pasją jest  ogrodnictwo, uprawa winorośli ,wytwarzanie win wytrawnych z klasycznych szczepów  ( riesling, dornfelder) a że są to naczynia niejako połączone  to zacząłem  dążyć do perfekcyjnego wykonania Mojito.

Mojito  …( cukier, mięta, limonka , rum, woda, lód kruszony  ) wydaje się proste ?? około 10 000 wydanych Mojito i co ?? i mimo że  już  podaję optymalne Mojito  to nadal eksperymentuję i dokupuje nowe odmiany mięty  szukając tego idealnego:)

Połącznie limonki z miętą jest  tutaj  najważniejszą tajemnica, którą miętę ugnieść aby nie dała posmaku goryczki a którą podać na lodzie dla aromatu  .

Za pierwowzór mojito uważa się napój pity przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Zwykł on pijać tafię – alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej, z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Moment, w którym tafię zastąpił rum, to narodziny prawdziwego mojito. Powstanie tego drinka warunkował rozwój techniki destylacji rumu. Ten główny składnik drinka został po raz pierwszy uzyskany najprawdopodobniej na wyspie Barbados. Coraz klarowniejszy, mniej mętny i mocniejszy rum stał się w XVII i XVIII w. jednym z najważniejszych dóbr handlowych obu Ameryk i przyczynił się do popularyzacji mojito. Dzisiaj mojito to jeden z najsławniejszych drinków na świecie.

Ten wpis został dodany 12 czerwca 2016 o godzinie 00:44

Napisz komentarz


OSTATNIE WPISY NA BLOGU

Walek – Mordarka koło Limanowej

opis wesela będę  starał się oddać wierszem:) Mordarka miejscowość,miedzy górami, Dragon tam gościł ze swymi drinkami. W stylu góralskim co bardzo chwalę, Jest Dom Weselny o nazwie Walek. Lokal widoczny na wprost kościoła, Z nutą góralską,technika nowa. Obsługa miła i doświadczona, Wciąż pozytywnie jest nastawiona. Na szwedzkim stole,pstrągi,łososie, Różne przystawki w soczystym sosie. A oprócz drinków […]

Czytaj dalej >>

Mojito

Największym naszym atutem na weselach oraz imprezach jest Mojito, wydajemy ten drink w bardzo dużych ilościach . Naszą tajemnicą jest dobór odpowiedniej ilości i jakości mięty którą  stosujemy w drinkach  od kwietnia do listopada 4 rodzaje mięty oraz limonki,  które uzupełniają się aromatem i smakiem -są bardzo ważnym czynnikiem  który pozwoliły nam stworzyć zadawalające  Mojito Moją pasją jest  ogrodnictwo, uprawa […]

Czytaj dalej >>

5 powodów żeby nie martwić się poziomem cholesterolu

Osoby, które interesują się dietą i chcą być zdrowe (niekoniecznie w oparciu o zalecenia reklamowane w telewizji), doskonale wiedzą, że dieta tłusta, bogata w składniki odżywcze, zawierająca jak najmniej substancji toksycznych, to dieta zdrowa. Oczywiście najzdrowsze są tłuszcze nasycone i jednonienasycone, a nie – jak się propaguje -wielonienasycone (szczególnie niekorzystny jest nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6). […]

Czytaj dalej >>

Wesele W Siedlisku Janczar w Pstrągowej

Po raz kolejny upalny dzień i znowu ponad 100 km przed nami 🙂   Restauracja Siedliska Janczar odznacza się bardzo ciekawą aranżacją, doskonałą do zorganizowania romantycznego przyjęcia weselnego. Dogodne położenie lokalu w otoczeniu malowniczych terenów dodaje dodatkowo imprezie uroku i sprawia, że Państwo Młodzi mogą poczuć się jak w bajce.   Atrakcje dla gości i […]

Czytaj dalej >>